Vintertur på fjället

En av de bästa sakerna med att bo i Sverige är närheten till naturen. Vad kännetecknar svensk natur mer än de vackra fjällen? Att ta en tur på fjället i vintertid är en fantastisk upplevelse.

Fjällen är dock i allra högsta grad vildmark, varför det är viktigt att planera turen noga. Den kalla vintern kan vara obarmhärtig om du ger dig ut på fjället oförberedd.

Fjällvandring

Rätt kläder

Temperaturerna i fjällen sjunker oftast långt under nollstrecket, något som kan bli direkt farligt om du inte är ordentligt klädd. Varma, vattentäta skor (om du går med snöskor) eller pjäxor (om du åker skidor) är viktigt. Köper du nya skor så se till att beställa hem skorna i god tid så du hinner gå in dem. Underställ och underkläder ska helst vara i ull eller syntet och likaså sockarna. De ska leda svetten bort från kroppen så att du inte blir kall när du tar en paus. Bra underställ och andra outdoorkläder finner du hos Sportamore som bland annat säljer märken som Ulla och Active Extreme. Upptill är det bra med en skaljacka som dessutom är varm. Klä dig i lager så att du kan anpassa dig efter vädret – om solen skiner blir det snabbt varmt. Mössa och vantar är obligatoriska och en balaklava kan också vara bra att ha med sig för blåsigare dagar. Bra solglasögon med högt UV-skydd är också nödvändigt då du annars riskerar att bli snöblind.

Vad du behöver tänka på

Om du tar dig en fjälltur under vårvintern så finns det en risk att du bränner dig – inte minst om du är ute flera dagar. Låt inte eventuellt kallt väder lura dig, solen tar ordentligt ändå så använd ordentligt med solskydd. Du hittar fler utrustningstips för fjällturer på Svenska Turistföreningens hemsida. För dagsturen räcker en ryggsäck på 40 liter gott, för längre turer behövs en större ryggsäck med plats för tält. Oavsett om du bara är ute under dagen eller under flera dagar ska du ha med dig vindsäck och spade – vädret kan vara oförutsägbart och vid en kraftig snöstorm är du väldigt utsatt ute på kalfjället.

Några andra saker som kan vara bra att ta med är toalettpapper, sittunderlag och så klart en termos med kaffe, te eller varm choklad!