Viktigt att kunna i vildmarken

Om du ska ut och campa eller ta en längre vandringstur i vildmarken, långt borta från civilisationen, finns det en del saker som du borde kunna.

Göra upp eld

Om du går vilse och måste spendera natten i skogen, är det viktigt att du håller dig varm. Det gör du bäst genom att skapa en eld. Hitta torrt och lättantändligt material, såsom näver, torrmossa eller papper. Det svåraste är att få en gnista om du inte har med dig något elddon. En tom tändare kan fortfarande ge gnistor men det är inte självklart att man ha tändare med sig. Ett annat sätt är att använda konkavt glas för att fånga solstrålarna. Om du inte har något hjälpmedel alls, får du skapa eget och göra eld med bågfil.

Läsa av naturen

Om du gått vilse gäller det att hitta tillbaka på rätt spår. Man ska vara medveten om sin omgivning och kunna läsa av naturen för att hitta rätt väg att gå. Ett snabbt sätt att försöka hitta väderstrecken är att undersöka tallarna. Friväxande träd får oftast mer grenar som växer tätare på sidan som vetter mot söder. Tvärtom växer mossa och lava på stenar helst på nordsidan eftersom de gillar skuggan.

Hjärt- och lungräddning

Är ni flera stycken som ska ut på äventyr, ska man vara beredd på det värsta. Plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst, även om man inte visat några symptom tidigare. Eller så kanske en av er hamnar i en olycka som gör att hjärtat stannar. Det gäller att vara snabb och påbörja räddningen så fort som möjligt. Ska ni ut på en längre tur rekommenderar vi att man går en kurs i hjärt- och lungräddning. Det är en kunskap som du kan få nytta av närsomhelst i livet, inte bara ute i skogen.