Vandra Höga Kustenleden

Vill du uppleva det bästa Sveriges natur har att erbjuda? Då tycker vi att ni ska planera in en resa till Höga Kustenområdet i sommar! 

Höga Kusten är ett världsarv och de har en av vackraste vandringslederna i landet. Den här plats är den som har högst landhöjning i hela världen sedan sista istiden. Världens högsta kustlinje är nu 286 meter över nuvarande havsnivå.

Boende innan och efter vandringen är lätt fixat. I området, och utanför, finns det goda möjligheter till att campa, tälta, ställa husvagnen eller bo på vandrarhem. En av de populäraste turistboendena i området är Mosjöns Camping & Stugby. Här kan du bada, lära känna nya människor, spela volleyboll och även vara nära staden Örnsköldsvik som ligger bara några mil bort.

När det sedan är dags att börja vandringen ska ni ha med er kompass och karta. Vildmarken är så vacker, det är lätt att fokusera på annat och tappa bort vart man skulle stanna för natten! Det finns över 13 punkter där man kan påbörja vandringen, beroende på hur långt ni vill gå. Vill man gå hela börjar man antingen vid Hornöberget eller i Örnsköldsvik och kommer att sluta vandringen vid någon av de två. Vid nästan varje etapp finns det möjlighet till mat och logi, ibland behöver man dock boka in sitt besök så var uppmärksam på detta innan ni börjar.

Vissa platser har gratis boende i enkla stugor, andra kan kosta. Tala gärna med turistbyrån vilka som är gratis och inte. Har ni allergier borde ni också höra er för huruvida något av matplatserna kan erbjuda mat utan dessa ämnen. Vill man hellre tälta är det så klart möjligt längs hela leden. Om ni skaffar en vandringsledskarta finns det utmarkerat speciella tältplatser där ni hittar vindskydd torrdass och eldstad.