Preparera skidorna

Då var skidsäsongen över för i år. För dig som inte har planerat att resa långt för att kunna åka i snötäckta spår är det dags att ställa undan skidorna till nästa vinter. Det finns en del saker att tänka på innan du gör det. Åsikterna om hur du ska förbehandla dina skidor varierar, men några punkter är de flesta eniga om.

Det allra viktigaste är att du rengör dem ordentligt eftersom det kan ha fastnat smuts på dem. Använd till exempel ett rengöringsmedel som VallaVäck. Om det inte räcker är en metod att stryka på paraffin på fästzonen och sedan använda en sickel för att skrapa bort grus och annan smuts. Stryk sedan in dem med ytterligare ett lager paraffin. Det fungerar som ett skydd mot smuts och oxidation. Alla ägnar inte glidzonen någon särskild uppmärksamhet, men att stryka på glidvalla är bra för att skydda skidorna. Låt skidorna stå mörkt och svalt under sommaren.

Skidor

Att tänka på inför vintersäsongen

Om du inte hade på skyddsparaffin inför sommaren eller om det är svårt att få in valla i skidorna är det smart att göra en stenslipning. Om skidorna har större skador orsakade av till exempel sten behöver du laga belaget.

Något du ska tänka på inför nästa säsong är att valla dina skidor för att få bästa möjliga glid och fäste. Det behöver inte vara komplicerat eller dyrt så länge som du inte använder de nyare fluorvallorna.

Det mesta underhållet kan du göra själv, men om du är osäker eller om skidorna kräver en större reparation kan du alltid lämna in skidorna till en sportaffär för att få dem i bra skick igen. Det finns många sidor som handlar om skidor och skidåkning. Två bra tips är bland annat skidor.com och skidforum.se.