Plocka svamp

Att plocka svamp är en härlig aktivitet som passar utmärkt att göra tillsammans med familjen, vännerna, eller varför inte själv. Det finns något terapeutiskt med att gå i skogen, den isolerande tystnaden ger en harmonisk känsla som man sällan känner av i livets annars så kaotiska rytm. I den här texten tänkte vi ta upp sådant som kan vara värdefullt att tänka på innan man ger sig ut i dom djupa skogarna på jakt efter dom goda svamparna.

Som med allt annat bör man iaktta försiktighet och läsa på noga innan man ger sig ut på svampplockning, i synnerhet med små barn som riskerar att stoppa svampar i munnen. På Giftinformationscentralen hittar du en allomfattande broschyr som du enkelt kan ladda ner på din dator. Broschyren är framtagen av Svampkonsulenterna i samarbete med Giftinformationscentralen. Varje år inträffar förgiftningsfall av allvarlig grad, och man ska veta att det finns ingenting på smaken som indikerar att svampen är giftig. Är du medveten om riskerna och om vilka svampar som är giftiga kan du med en ökad trygghet ge dig ut i dom djupa skogarna efter svamp, och självklart finns det många goda och icke giftiga svampar.

För att vara riktigt förberedd kan det vara en bra idé att gå en svampkurs, det kostar inte mycket men ger dig en bred kunskap. Du får veta vart du hittar dom olika svampsorterna, tips på hur du kan tillaga dom, och vilka som är giftiga och ej, god gemenskap och mycket mera förstås.

Rutinerade svampplockare, plockar som du säkert noterat i regel sin svamp i korgar och det beror på att svampen är ett känsligt livsmedel som lätt kan börja ruttna och bli angripet av bakterier om man förvarar dom i en tät plastpåse. Innan du ger dig ut så rekommenderas du att inhandla en bra korg som känns behändig för dig att ha med i skogen, det finns massor av billiga svampkorgar på de flesta loppisar.

Generellt kan man säga att man endast bör plocka fast svamp som känns fräsch, och lämna gärna dom små så att dom får växa på sig lite. Är svampen däremot ovanligt stor är det bra om du kollar ordentligt så att den inte är angripen av insekter.

Hoppas att fått några goda råd och riktlinjer som du kan hålla dig till om du ger dig ut på svampplockning, stort lycka till!