Planera inför en cykelsemester

cykelsemester

Det är roligt, spännande, bra för hälsan, ger minnen för livet och får dig att se andra sidor av landet. En cykelsemester är ett litet träningsläger för kropp och sinne. Vi ger dig några bra komma-igång-tips för dig som vill planera din nästa semester redan nu. 

Turistbyrån online

Surfa in på din lokala turistbyrå och se vilka cykelleder som finns. Om du planerar på att cykla lite offroad kan det vara kul att ta en oplanerad rutt under resans gång, men kartor över områdena är fortfarande viktigt så du inte cyklar vilse.

Du kan även besöka andra turistbyråer i närliggande kommuner eller kommuner du planerar på att besöka. Se vad de erbjuder. Kolla inte bara på cykelleder utan även vad som finns att se i området. Det kan visa sig att staden du bara tänkt cykla genom har något som lockar dig att stanna en natt eller två.

Det är även här du får upplysningar om övernattningsstugor och områden där man kan tälta. Även om Allemansrätten gäller över hela Sverige, finns platser där cyklister inte får befinna sig. Man får heller inte elda vartsomhelst.

Cykeln

Om du tänker vara borta länge och cykla långt, måste du ha en cykel som klarar av det. Top Bike är en cykelbutik som inriktar sig på elcyklar. De är tåliga och ger dig alternativet att åka fram. Ett perfekt redskap när man stöter på långa backar efter en hård dags cyklande. Du kan komma upp till fem mil på en enda laddning, det är en hel del backar!

Att köpa en elcykel är inte bara en investering inför semestern, när det är dags att återgå till jobbet kan du ta cykeln istället.

Innan du ger dig ut på vägarna ska dock cykeln få sig en riktig service, vilken cykeltyp du än väljer att resa med. Kolla däcken och fyll på med lyft (glöm inte att ta med pumpen!), olja in kedjan och kontrollera bromsarna. Ska sitsen bytas ut mot en skönare modell? Har du ett starkt och tåligt cykellås? Var ska du placera din packning: korg, pakethållare eller på ryggen?

Men bara dessa två saker fixade: en rutt och en bra cykel, kan du känna dig säker på att semestern kommer att få en bra start. De små detaljerna som man kanske glömmer går sedan att fixa längs vägen!