Håll skidorna i trim

Att åka längdskidor har blivit alltmer populärt de senaste åren. Nu när vintern är i full gång än en gång, så är det även viktigt att din utrustning håller hög kvalitet under hela åksäsongen.

Skrapar valla av skida

Att regelbundet valla sina skidor är av största vikt om du vill få ut det mesta av dina skidor. För nybörjaren kan det kännas lite överväldigande och svårt med vallning i början. Men det lönar sig att ta del av följande tips om du vill slippa felvallade skidor.

Om du nu inte ska åka så ofta går det faktiskt bra att endast använda tejpvallan. Skidorna kommer då att vara i tillräckligt bra skick och du slipper alla dessa mödosamma timmar i vallaboden. Skulle du nu ändå vilja valla dina skidor så kan du börja på en liten skala i början. Köp en begränsad mängd av burkvallor, grundvax och klister. Kombinera dessa vallor på olika sätt och lär dig hur man bäst använder dem. När du känner att du behärskar vallaprodukterna väl kan du komplettera vallaboxen med andra produkter och lära dig andra metoder.

Större delen av skidorna som säljs idag är stenslipade och strukturerade när du köper dem. Skidorna är därmed redan jämna med perfekt glidyta och behöver inte stenslipas direkt efter köp. Men du ska definitivt se till så att skidorna får en grundpreparering så att oxideringen som uppstår när skidor inte har paraffin motverkas. Nya skidor putsas då med fibertex medan äldre skidor värms in med ett lager paraffin (kan till exempel vara gul paraffin) och sicklas bort med hjälp av en plastsickel.

När det gäller stenslipning för äldre skidor eller skidor som stått oanvända ett tag så borde du se till att de stenslipas åtminstone en gång per säsong för att de ska få en bra glidyta.