Distansridning

Distansridning är komma ut i skog och mark om man är hästintresserad. Det är också en rolig tävlingsform. Distansridning går helt enkelt ut på att rida över längre sträckor på tid. Den som kommer först i mål har vunnit. I Sverige finns det distanser upp till 160 km som vanligtvis rids under en dag men det finns även de typer av tävlingar där deltagarna rider under flera dagar.

Hästarna

Hästar som används till den här typen av ridning måste vara vältränade med en optimal kapacitet, vilket uppnå främst via rätt kost och foder. Hästarna behöver en foderstat som kompletterats med stärkelserikt kraftfoder. Däremot finns det risker med förstora doser av stärkelserikt kraftfoder så det är alltid viktigt att skötaren informerar sig om hästens kost och vad som fungerar bäst för den här typen av hästar. På den här länken finns mer att läsa om just detta.

För distansridning krävs god uthållighet av både häst och ryttare. Hästraser som lämpar sig särskilt bra för sporten är arabiska fullblod och varmblodstravare.

Tävlingen

Utöver ryttare och häst engagerar distansridning även andra medhjälpare som servar med vatten och annat som är viktigt under vilopauserna. Det är ju oftast lopp som kräver uthållighet och många timmar så därför kan den sociala kontakten mellan människor vara positiv för alla inblandade.

Ett delmoment i tävlingen är veterinärkollen som ske före, under och efter loppet med syftet att allt ska genomföras under rättvisa förhållanden och att ingen ryttare ska köra för hårt med sin häst eller att ryttare i tävlingsivern inte tar hänsyn till en eventuell skada hos hästen.

När veterinäromgången sker tas dessutom hästens puls och den får inte överstiga 60 slag per minut när det handlar om kortare banor. På längre tävlingar som består av minst 80 km får hästen ha en puls på högst 64 slag per minut.

Innan själva tävlingen ges ryttaren en karta över de olika sträckorna och när banan gås igenom precis före tävlingens start (vilket är obligatoriskt) ger arrangören ytterligare information till ryttaren. Alla slingor markeras av arrangörerna via pilar, snitslar eller ibland kalk.

distansridning.se kan man läsa mer detaljerat om sporten och hur man kommer igång.